Extrem forvandling - idrettskarrierer legges i ruiner.

Ofte ser vi idrettsledere forvalte idretten som sin personlige eiendom, også i "norske" idretter. Men ingen har gått så langt som UIPM - forbundet for moderne femkamp.

HISTORIKK

Moderne femkamp ble konstruert av OL-gründeren Pierre de Coubertin. Han mente at dette skulle være den ultimate OL-grenen. Øvelsen består av 200 m svømming, fekting, pistolskyting, terrengløp og sprangridning (med ukjent hest), øvelser en kavalerist måtte beherske i 1800-tallets kriger. Det byr på både fysiske ferdigheter, presisjon, reflekser og samspill (med hest). Slik lykkes Coubertin med sitt forsett; en annerledes, krevende og spektakulær idrett.

Fra debut i OL 1912 til 1932 ble øvelsen dominert av svenske utøvere, med 13 av 15 OL-medaljer, Ni OL-gull ha svenskene rasket med seg, og en drøss VM-medaljere (fra 1949). I 1912, 1920 og 1924 tok de alle medaljene.

I Tokyo i fjor stoppet hesten til medaljefavoritt Annika Schleu. Hun brukte vedvarende pisk for å få hesten i gang igjen. Med rette ble det et ramaskrik*). Men konsekvnesene ble dramatiske. De høye damer/herrer i det internasjonale bestemte seg for å endre øvelsen.

 

IDRETTSKARRIERER LEGGES I GRUS

Schleus oppførsel måtte selvfølgelig få konsekvenser. Men det internasjonale forbundets reaksjon har vi neppe sett maken til i internasjonale idrett noensinne. De har valgt å fjerne sprangridning til fordel for en hinderløype uten hest. Dette er gjort uten å ta utøverne med på råd. Det er heller ikke en hvilken som helst hinderløype de vil benytte, men av den ekstreme Ninja-sorten.

Det betyr at trening med hest skal byttes ut med en ekstrem cross-fit øvelse - der alle muskelgrupper må eksytremtrenes for å komme gjennom løypa på anstendig vis. Dette kunne jo fungere som en flott OL-øvelse i seg selv, men neppe for utøvere som har trent allsidig på helt andre øvelser i 15-20 år.

Konsekvensen blir jo at alle dagens internasjonale utøvere blir parkert. Sporten må bygges opp igjen fra bunnen av.

 

FEM-KAMP-LEDERE TIL STRYK

Det hetrer seg at i ideelle organisasjoner er detalltid en fare når tillitsvalgte sitter lenge nok til å få et personlig eierforhold til sporten. Idealisten må vike for pampen.

I hele tatt å tenke tankenb på å parkere utølverne av en idrett, for å erstatte med andre typer utrøvere, virker absurd og utenbkelige. Vi har sett tilløp til slikt både i ski-øvelser og andre idretter, men ikke i nærheten av dette.

Med rette føler utøverne seg overkjørt og trygler nå IOC om å bevare sporten de selv har skapt.

En utenforstående - som meg - er faktisk imponert av Coubertins konstruksjon. Idretten han skapte har i seg alle elementer som gjør denne idretten til en tidløs klassiker, med elementer som gir utfordringer den dag i dag. Rett forvaltet kunne den også blitt en publikumssport, med stort meediepotensial. Det har den ikke blitt, men det er ikke poenget her.

 

DEMOKRATISK UNDERSKUDD

Derimot har den siste tidens hendelser vist mangel på demokratisk følelse; vi bestemmere - du adlyder. Det er som jeg hører 1800-talls-offiseren i bakgrunnen, militær-despotiet som likevel klarte å inspirere til en flott idrett.

Her kan også litt av grunnen være, til at idretten har forblitt en aktivitet for spesielt interesserte.

 

OPPRYDDING ETTER SKANDALEN

Hendelsen i Tokyo krever nye grep.

Jeg skal ikke belære femkamp-familien i hvordan øvelsen kan fornyes. Men gjennom dialog kunne man diskutert om elementene skulle beholdes i en oppdatert form, eller om man skulle erstatte sprangridningen med noe annet. Hvis forbud mot pisk ikke tar nok hensyn til dyrevelferd, kunne man kanskje tenke seg et terrengløp med hest uten hinder. Man kunne kanskje også tenke seg at en annen øvelse innenfor treningsstrukturen kunne erstatte hesten. Som et nytt skyte-element, eller annet som også ivaretok den opprinnelige tanke om variasjon?

Sykel har vært diskutert. Der er nå en gang utøverne kalt ryttere. Spøk til side, sykling er tross alt innenfor elementet utholdenhet -. som disse utøverne er trent tilk for å mestre terrengløpet. Sykling kunne kanskje også være friste triatleter til å pøve øvelsen. Da ville de beholde sine tre grunnelementer - og spe på med to nye øvcelser, skyting og fekting.

Men Ninja krever en helt annen treningsoppbygging fra grunnen av. Jeg tror det vil bety slutten for idretten. Ninja er en type moderne disko-idrett, som fenger i seg selv. Jeg tro nok svært få i den gruppen vil føle seg fristet av de andre øvelsene i femkampen. 

Ikke vet jeg, men å frarøve seriøse idrettskvinner og idrettsmenn deres idrett, virker drøyt. 

 

SKREKK OG GRU

For andre idretter kan denne saken tjene til skrekk og advarsel. Å modernisere en idrett uten utøverkontakt kommer det sjelden noe godt ut av (jfr naken-krav for kvinner i sandvolleyball og sandhåndball - det siste bestemt av en muslimsk mann).

Se også denne:

*) Uttrykket "ramaskrik" har opphav i Bibelen, og tilskrives Rakel (Det ganle testamente / Tanak i profeten Jeremias bok - som er felles religiøst skrift for jøder, muslimer og kristne). Rakel gråt over sine barn som var utslettet. Kristne tolker dette som en profti over Herodes massemord på små guttebarn etter Jesu fødsel, men den tolkingen deles hverken avc jøder eller muslimer).

Skriv en kommentar